Службе безбедности Саудијске Арабије спречиле су у петак терористички напад на Свету џамију у Меки — главну светињу исламског света у чијем центру се налази Каба; током операције неутралисања самоубице рањено је пет полицајаца и шест странаца, а власти су саопштиле да је напад припреман из иностранства.

Инцидент се догодио дан пре Ид ел Фитре (Рамазански бајрам који 2017. године пада 25. јуна), једног од два главна празника ислама којим се обележава крај светог месеца Рамазана.

Министарство унутрашњих послова краљевине саопштило је да су нападачи пронађени на три места: у Џеди и два места у Меки: у четвртима Асила и Аџијад.

Друга четврт налази се у непосредној близини Свете џамије.

„Снаге безбедности осујетиле су планирани терористички напад против безбедности Свете џамије и верника“, цитирала је државна новинска агенција СПА изјаву Министарства.

Мушкарац који се спремао да изврши напад откривен је и блокиран у двоспратној кући у Аџијаду, али је он отворио ватру на полицију, а онда активирао експлозивну направу.

Кућа се од експлозије срушила, а шест странаца је рањено и хоспитализовано. Пет припадника МУП-а задобило је лакше повреде.

Спутник

Тагови: ; ;