Више од 50 особа је погинуло, а најмање 170 их је повређено у петак у експлозијама три бомби у Пакистану, саопштили су званичници.

Према наводима пакистанских званичника, најмање 37 особа је погинуло, а више од 150 је повређено у експлозијама две бомбе на пијаци у северозападном граду Парачинару, које су се догодиле у размаку од три минута.

Градски званичник Басир Хан Вазир изјавио је за АФП да је стање 15 до 20 повређених критично, па би број погинулих могао да буде још већи.

У самоубилачком бомбашком нападу аутомобилом у југозападном граду Квети, који се догодио када је полиција зауставила аутомобил на контролном пункту како би га претражила и који је претходио нападу у Парачинару, погинуло је 13, укључујући седам полицајаца, а повређено око 20 особа.

Генерални директор полиције у провинцији Белуџистану, чија је Квета престоница, Абдул Разак Чима рекао је за Ројтерс да је бомбаш дигао у ваздух аутомобил напуњен експлозивима.

Према речима портпарола болнице у Квети Васима Баига, рањено је 19 особа, а лекар Фарид Сумалан навео је да је међу њима девет безбедносних званичника.

Одговорност за напад у Квети преузела је терористичка организација „Џамат ал Ахрахр“ (Скупштина слободних), која се одвојила од терористичке групе Талибански покрет Пакистана, у поруци коју је Ројтерсу послао портпарол те групе Асад Мансур.

Ниједна група није још није преузела одговорност за експлозије у Парачинару.

Спутник

Тагови: ; ;