Илиноис је на путу да постане прва америчка савезна држава којој ће кредитни рејтинг бити смањен на статус „смеће”, што би повећало њен дефицит од више милијарди долара и донело додатне трошкове њеним пореским обвезницима у наредним годинама.

Компанија Standard end pur global rejtings тврди да ће вероватно снизити кредитну способност Илиноиса на ниво испод допуштеног за инвестиције уколико посланици Илиноиса не донесу буџет ни треће узастопне године и тиме повећају цену финансирања те државе којим се плаћа одржавање путева и рефинансирање постојећег дуга.

Агенције за кредитни рејтинг годинама обарају рејтинг Илиноиса, а тај процес је сада убрзан због сукоба републиканског гувернера те државе и демократске већине у Парламенту Илиноиса. Бригу агенција изазива огроман дуг Илиноиса за пензије, 15 милијарди долара неплаћених рачуна и пад буџетског прихода те државе.

Рејтинг “смеће” би значио да за Илиноис постоји повећан ризик да неће моћи да отплати свој дуг. У тој ситуацији многи фондови и појединачни инвеститори неће купити његове обвезнице. Они који буду спремни да ризикују, учиниће то једино ако добију вишу каматну стопу.

Трошкови пореских обвезника, услед додатне камате приликом следеће, на дуже стазе неизбежне продаје обвезница Илиноиса, могли би да износе на десетине милиона долара или више од тога. Пошто држава Илиноис има значајан удео у финансирању локалних власти и универзитета, некима од њих је агенција Standard end pur global rejtings већ снизила кредитни рејтинг на ниво “смеће”, преноси Бета.

Ни једна друга америчка савезна држава до сада није имала тако низак кредитни рејтинг. То се догодило неким окрузима и градовима Чикаго, Атлантик сити и Детроит већ јесу.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;