Будућност српског народа искључиво је везана за постојање Републике Српске, без које на овим просторима нема опстанка Србима, поручио је данас председник РС Милорад Додик, те је изразио уверење да ће РС једног дана бити држава и сама за себе одлучивати, без других тутора.

Обраћајући се присутнима на обележавању 25 година од пробоја коридора на Дугој Њиви код Модриче, Додик је рекао да су то знали и они из Бањалуке, Бијељине, Книна, који су се 1992. године сусрели приликом пробоја коридора, а били су спремни да се боре за слободу, јер без слободе и територије нема Срба.

«Зато су они били спремни да гину, и зато ми морамо да истрпимо неке ствари», рекао је Додик.

Изразио је уверење да ће РС једног дана бити држава и да ће сама за себе одлучивати, без других тутора.

«Неки сматрају да је то само лоше исказан став, али ја верујем у то. Да ли ћу то доживети, не знам, али сигуран сам да ће то бити због љубави овог народа према Српској», сматра Додик.

Према његовим речима, РС не може бити ни под чијим туторством, поготово не Сарајева, преносе на свом сајту Независне новине.

Додик тврди да одувек постоје насртаји на РС и да никада не престају, али да су «најтежи они који долазе од наших људи у заједничким институцијама».

Сматра да је БиХ прихватљива само у оној мери колико мора, а да РС не да и не жели да јој неко намеће БиХ.

Додик је поновио да РС не жели у НАТО, јер не жели да прави границу на Дрини с обзиром на то да Србија није чланица Алијансе, већ да иде тамо где је Србија.

Напоменуо је да Српска има веома добру сарадњу са Русијом која се огледа у свим пољима, а не само оном, како неки желе да кажу, којом је спречено доношење резолуције о Сребреници.

Додик о издаји у Савету министара

Милорад Додик је изјавио да српски чланови Савета министара БиХ чине «издају», и да он не може другачије да објасни прихватање измена Кривичног закона БиХ који предвиђа кажњавање порицања геноцида.

Коментаришући наводе министра спољних послова Игора Црнатка да се диже превелика халабука због измена Кривичног закона, Додик је истакао да то потврђује да је у праву када говори о издаји, преноси Н1.

Говорећи о изјавама појединих српских министара у Савету министара који су рекли да влада РС не може да се меша у одлуке које доноси Савет министара БиХ, Додик је оценио да је то погубно, јер свака одлука донета на нивоу БиХ има важност за РС.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;