У Конгресу САД се појавила иницијатива да Вашингтон иступи из споразума са Русијом о ликвидацији ракета средњег и малог домета, објавио је Politico.

Иницијатор је конгресмен-републиканац из Алабаме Мајк Роџерс, који је у образложењу свог предлога написао да је неодговорно и даље поштовати споразум кога се једини други учесник (Русија) фактички одрекао.

Усвајање таквог закон би фактички био први корак ка изласку САД из споразума. У Пентагону и Стејт департману страхују да би тај корак могао испровоцирати нову трку у наоружању.

Војни и дипломатски врх САД сматра да је потпуно поштовање споразума о ракетама средњег и малог домета у интересу америчке безбедности. Истовремено су апеловали на Москву да се врати пуном поштовању одредби споразума.

Лист наводи изјаву заменика помоћника Министра одбране САД за питања нуклеарног и ракетног обуздавања Роберта Суфера, у којој он каже да Вшингтон рачуна да ће се Русија вратити поштовању споразума.

Сједињене Државе су у јулу 2014 први пут оптужиле Москву да крши одредбе споразума о ракетама средњег и малог домета. Русија је тврдњу енергично одбацила и сматра да САД не поштују тај споразум.

Споразум обавезује САД и Русију да не производе, не тестирају и не постављају балистичке и крстареће ракете копненог базирања средњег (од 1000-5500 км) и малог домета (од 500 до 1000 км).

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;