Пентагон из године у годину троши милијарде долара преко својих буџетских средстава како би пустио у експлоатацију оружје које махом није у функцији, сазнаје лист „Бизнис инсајдер“.

Један од примера је носач авиона „Џералд Форд“, укупне вредности 12,9 милијарди долара, који ће коначно бити пуштен у експлоатацију 22. јула.

Како наводи лист, иако су сви рокови за завршетак ремонтних радова пробијени, а укупни трошкови превазилазе планирани буџет, брод и даље неће бити у стању потпуне борбене приправности.

Наиме, проблем је настао јер још увек нису завршени тестови којима се испитује како би брод претрпео случај подводних експлозија.

Лист упозорава да због те брзине постоји могућност да амерички порески обвезници још више одреше кесу када брод буде пуштен у експлоатацију и тек накнадно буду утврђени недостаци.

До сада је на ремонт тог носача авиона утрошено 2,4 милијарде долара више него што је планирано.

Слична ситуација прети и са изградњом 12 фрегата које би замениле бродове обалске зоне, али управа је одлучила да тај пројекат одложи с обзиром да су велике шансе да се нови бродови никако не разликују од њихових „неуспелих“ претходника.

Још један случај лоше утрошених средстава, додаје лист, јесте ловац Ф-35, кога су многи медији крстили „грешком која вреди билионе“.

Пентагон је уврстио у флоту велики број таквих авиона, иако радови на измени конструкције још нису завршени и постоје многобројни недостаци.

Лист закључује да проблеми са Ф-35 и даље постоје, иако је израда авиона трајала седам година дуже него што је то планирано, а укупни трошкови били су 38 одсто виши.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;