Потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин је рекао да Србија никада неће постати чланица ЕУ, јер ће услови бити такви да никада неће бити у стању да их испуни. Један од услова приступања у ЕУ је одрицање од Косова и Метохије, што се никада неће догодити.

«Ни један, макар најпрозападнији, Србин никада неће издати своју отаџбину. Може се договарати о економији, курсу, порезима, али то је већ питање издаје. А без одрицања од Косова и Метохије, Србе неће примити у ЕУ. Зато ће то бити дуговечан процес», рекао је Рогозин за Спутњик.

Одговарајући на питање новинара да ли је Русија чланством Црне Горе у НАТО пропустила шансу да заустави утицај Алијансе на Балкану, Рогозин је одговорио да је Црна Гора за Србију оно што је Украјина за Русију.

«Практично, то није створено против Русије, већ против Србије. Изазван је сукоб између рођене браће и сестара. То говори о томе да рођеном брату можете да убаците нешто што ће га учинити отуђенијим од странца. Исто то се код нас у Украјини десило. Ми смо такође сви измешани», објаснио је Рогозин, додајући да у Русији црногорску тему не посматрају као руски проблем, већ српски, што га на тај начин чини и руским, али првенствено српски.

Говорећи о могућој сарадњи Србије и Русије у антитерористичкој борби, Рогозин каже да постоји дијалог на линији Савета безбедности и да српски представник учествује у том дијалогу, добија потребне информације и учествује у доношењу важних одлука у формирању јединственог фронта у борби против терористичке претње .

«На Балкану је та претња врло очигледна. Прво, она има своје корене у рату који је био на Балкану и није тако давно завршен. Људи који су учествовали у њему и у злочинима данас су људи од поштовања у неким државама. У току је снажан талас који тера на тероризам и мишићаве мигранте, како их ја зовем», рекао је он.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;