Вршилац дужности премијера Ивица Дачић истакао је ће питање статуса службеника Хуманитарног центра у Нишу решити будућа Влада, јер се ово питање мора решити на овај или онај начин.

Дачић је истакао да се то питање већ годинама политизује.

Подсетио је да је он потписао оснивање Центра заједно са Сергејом Шојгуом пред тадашњим председницима Русије и Србије, Дмитријем Медведевим и Борисом Тадићем.

Указао је да су у међувремену сви неспоразуми са ЕУ разјашњени, али да се онда појавило питање статуса људи који су ту запослени и велика политизација око тога да ли треба да добију екстериторијални статус што је неистина.

„Постојао је предлог да добију статус административно техничког особља као у амбасадама, исто као што имају друге земље или организације, попут НАТО или САД. Пошто име центра садржи ‘хуманитарни’ онда је од стране неких америчких политичара поставиљено питање зашто хуманитарци траже дипломатски статус», рекао је Дачић.

Он је указао да Црвени крст, на пример, има дипломатски статус у свим земљама на свету.

„То питање се политизује и видећемо како ће се решити. Мора да се реши на један или други начин. Ја сам питање покренуо са предлогом да се решава», подвукао је он.

Дачић је истакао да ће о томе сигурно одлучити следећа влада, јер је актуелна у техничком мандату.

Одговарајући на питање новинара о оријентацији владе он је рекао да су тврдње да је неко у влади наклоњен истоку или западу безвезе.

„Нико од нас није љубитељ истока или запад, већ само своје земље и интереса наше државе, што значи да, када водимо политику да заштитимо интересе наше земље, треба да размишљамо својом главом као што чине и други», поручио је Дачић.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ;