Председник САД Доналд Трамп није одржао ифтар вечеру по завршетку Рамазана и на тај начин прекинуо је ту дугогодишњу муслиманску традицију у Белој кући.

Званичници Беле куће провели су неколико месеци планирајући овај догађај, који се сваке године обележавао под администрацијама Била Клинтона, Џорџа Буша млађег и Барака Обаме, али ове године то није случај, преноси Индепендент.

«Муслимани у САД придружили су се онима широм света у току светог месеца Рамазана како би се усредсредили на дела вере и милосрђа. Сада када славе бајрам са породицом и пријатељима, они настављају са традицијом помагања суседима и ломљења хлеба са људима из свих сфера живота» — наводи се у саопштењу Беле куће које је објављено у суботу увече.

Након што је ифтар вечера први пут организована 1805. године, Бела кућа ју је од 1996. претворила у традицију, на иницијативу тадашње прве даме САД Хилари Клинтон.

Ифтар је вечерњи оброк током Рамазана која се обавља у први сумрак, непосредно након заласка сунца. Ифтаром се завршава дан поста, а најчешће се обавља пре вечерње молитве.

» У току овог празника, ми се сећамо колико је важна милост, саосећање и добра воља. Са свим муслиманима широм света, САД обнављају посвећеност поштовању ових вредности, Еид Мубарак (срећан Бајрам)» — наводи се у саопштењу Беле куће.

Тагови: ; ; ;