Русија снажно противи снабдевању Украјинe било каквом врстом оружја, јер је разлика између смртоносног и одбрамбеног оружја понекад нејасна, изјавио је за Спутњик први заменик председника Одбора за одбрану и безбедност одбране Савета Федерације Русије Франц Клинцевич.

У недељу је украјински председник Петро Порошенко рекао да Кијев и Вашингтон тренутно не разговарају о испоруци смртоносног оружја, али Украјина очекује да ће Сједињене Америчке Државе снабдети Кијев одбрамбеним оружјем и да ће се ове године донети одговарајућа одлука.

„Као човек из војске кажем да је данас израз ’одбрамбено оружје‘ прилично релативан… став Русије је јасан — ми се снажно супротстављамо снабдевању оружјем у земљи која се налази у грађанском рату“, рекао је Клинцевич.

Према његовим речима, Порошенко је „препреден“ јер тражи од Вашингтона да га снабде одбрамбеним оружјем, а не смртоносним.

„Не можете искључити такозвани психолошки фактор. Ово снабдевање ће Кијев схватити као потврду ваљаности своје политике у Донбасу, што ће додатно дестабилизовати ситуацију“, рекао је он.

Порошенко је раније рекао да је преговарао о одбрамбеном оружју са председником САД Доналдом Трампом током своје недавне посете Вашингтону.

Тагови: ;