Највећи брод у историји британске морнарице ускоро ће први пут напустити бродоградилиште и отиснути се на отворено море. Поринуће „Краљице Елизабете“, са истиснином од 65.000 тона, помно ће, осим британског војног врха и јавности, пратити и руски шпијуни, преноси „Дејли телеграф“.

Понос Краљевске морнарице ће на пробну пловидбу отићи у пратњи мањих бродова, док ће хеликоптери са копна проверавати да ли се у околним водама налазе „незвани гости».

Командант Фиона Персивал, челница бродске логистике, објашњава да ће брод сасвим сигурно привући пажњу Руса, али да је то уобичајено.

У пратњи „Краљице Елизабете“ налазиће се фрегата и разарач.

„Пловићемо тамо где најбоље можемо да тестирамо брод, а не где је руским нуклеарним подморницама најповољније. Потпуно смо способни да пазимо на себе све док се наша пратња налази на правом месту“, истакао је командант ваздушних јединица на носачу авиона, командант Марк Делер.

Око 1.000 чланова посаде и извођача радова ће бити на броду током првих шест недеља пробне пловидбе.

„Краљица Елизабета“ дугачка је 280, широка 70, а висока 56 метара и има палубу површине 18.200 метара квадратних, са капацитетом од 36 авиона „Ф-35 лајтнинг“.

Моћи ће да достигне брзину од 25 чворова (46 километара на час), а носиће 1.600 чланова посаде. Максимални домет јој је 18.000 километара.

РТС/ДЕЈЛИ ТЕЛЕГРАФ

Тагови: ; ; ;