Бивши немачки канцелар Герхард Шредер и сада је, као и пре, најбољи говорник своје Социјалдемократске партије – тврде многи после конгреса странке на који је бивши лидер и канцелар дошао да, у препознатљивом стилу, уз неспоран шарм и реторику, охрабри социјалдемократе пред савезне изборе, на којима их чека веома јака Ангела Меркел.

На партијском конгресу Социјалдемократске партије (СПД), у недељу у Дортмунду, могао се видети и осетити «повратак Шредера», који се од 2007. до 2015. године није појављивао на конгресима својих социјалдемократа, чији је пад управо и започео његовим поразом у борби против Меркелове и ерозијом чланства због, опет, његових непопуларних реформских мера – дубоко у социјалном ткиву.

Шредер је на конгресу, заправо, храбрио своје социјалдемократе да имају шансу да победе Меркелову на савезним изборима 24. септембра, а медији пишу да ће се он, изгледа, активно ангажовати у изборној кампањи и имати заједничке наступе са канцеларским кандидатом социјалдемократа Мартином Шулцом.

Сам Шредер је мајстор изборних кампања и нико као он не зна да буде срдачан са људима, ћаска са њима, тапше их по рамену, показује разумевање за њихове проблеме, пије пиво са њима под чувеним немачким шаторима, носи гумене чизме.

Године 2002, када су поплаве опасно погодиле немачки исток, а он био у изборној трци против некада веома моћног Баварца Едмунда Штојбера, његова способност да боље «плива» у контактима са народом, буде осећајан у разговору са поплављенима и има маестралан наступ пред камерама док киша лије на све стране, била је један од важних фактора Шредерове победе, сматрали су тада коментатори.

Шредер, син немачке чистачице и палог немачког војника и први послератни немачки канцелар који је поново послао немачке војнике у рат, у нападе НАТО-а на Србију, ширио је овог викенда оптимизам на конгресу СПД-а у Дортмунду, у покрајини Северна Рајна–Вестфалија, у којој је пре 73 године рођен.

У тој покрајини, која је важила за «тврђаву социјалдемократа», Шредер је убеђивао своје партијске другове да је победа над Меркеловом, упркос лошим изборним прогнозама и анкетама, могућа, управо због неодлучних бирача.

Говорио је да изборе не одлучују ни новинари, ни институти за истраживање јавног мњења, већ сами бирачи од којих се многи, тек на дан избора, одлуче за кога ће гласати и обећавао да СПД може победити и постати најјача политичка снага ако се буду борили, а не оборили главе.

Једини живи бивши немачки канцелар говорио је и о обнављању односа са Француском, тврдећи да би дуо Шулц–Макрон био за то најбољи, али и позвао немачку политику да у односима са америчким председником Доналдом Трампом самоуверено наступа.

Шредер, изгледа, зна како се «прави политика» и на конгресу је за тренутак пружио осећај својим друговима да могу победити Меркелову.

Да ли стварно СПД, партија којој «не цветају руже», може да победи Меркелову – то за Шредера, изгледа и није главна тема – већ сама борба.

Управо зато је «борба», према оценама аналитичара, решење које је Шредер понудио на партијском конгресу јуче, где су социјалдемократе праведност, будућност и Европу означиле као своје основне елементе програма.

Иако је Шулц слављен као «месија социјалдемократа» и «човек који зна да хода по води», анкете показују да Немци нису одушевљени ни њим, ни социјалдемократама и да би већина њих поново желела Меркелову за канцелара.

Многи аналитичари, исто као и Шредер, истичу, међутим, да још ништа није одлучено и саветују Шулцу да од Шредера научи управо како се до краја треба борити.

За Шредера се иначе у Немачкој каже, између осталог, да гаји пријатељске односе са руским председником Владимиром Путином, да је у Русији усвојио двоје деце, да је, за разлику од других канцелара, одлазећи са функције успео да своју СПД остави на власти, али и да, као западни Немац, мисли «источније» од своје наследнице, источне Немице – Меркелове.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;