Српској православној цркви још није враћена одузета имовина у Сарајеву и Федерацији БиХ, док је то учињено Римокатоличкој цркви и Исламској заједници, иако БиХ нема закон о реституцији, пише београдска «Политика».

Лист наводи да су сви досадашњи покушаји да СПЦ буде враћена имовина национализована после Другог светског рата завршавали неуспешно због опструкције власти у Сарајеву како кантоналних, тако и федералних.

Сарајевски парох Вања Јовановић рекао је да се закон о реституцији наводи као главни проблем сваки пут када се покрене питање враћања имовине СПЦ.

«Овај одговор био би прихватљив када би се ситуација у којој се ми налазимо односила и на све остале. Дакле, имовина је у «доброј вољи» враћена другима, али не и СПЦ» — рекао је Јовановић за «Политику».

Реч је о некретнинама које се углавном налазе у центру Сарајева, а међу којима су и зграде Богословије из 1882. године, гдје је сада Економски факултет и Кола српских сестара, неколико десетина станова, те земљиште на Маријин двору на којем су изграђене данашње зграде парламента и Савјета министара БиХ, хотел «Холидеј ин», као и спортска дворана «Зетра» на Кошеву.

Протојереј Јовановић каже да се у међувремену комплетна прича о враћању имовине СПЦ у Сарајеву променила само утолико што су локалне власти одобриле Цркви да може да користи један од простора који је у њеном власништву, и то под условом да сваког месеца плати закупнину.

Пре скоро осам година представници Владе Сарајевског кантона, Федерације БиХ и сарајевске општине Стари град потписали су протокол којим су се обавезали на враћање Богословије. Тај протокол су потписали и високи представник међународне заједнице Валентин Инцко и његов заменик Рафи Грегоријан.

Лист истиче да протокол није реализован, нити је испуњено обећање које је пре Инцка дао и његов претходник Мирослав Лајчак 2009. године на божићном пријему у Митрополији дабробосанској у Сарајеву.

Лајчак је тада изјавио да се «његови људи озбиљно баве тим питањем» и да су «надомак коначног споразума о овом изузетно важном питању».

«Политика» подсећа да је Инцко пре непуних осам година тврдио да због симболике и поштења треба вратити зграду Богословије.

«Не узимај што није твоје. ОХР ради на враћању имовине СПЦ. Мени би било драго да се студенти Богословије врате у Сарајево» — рекао је Инцко у октобру 2009. године.

 

 

 

 

 

РТРС

Тагови: ; ;