Британска премијерка Тереза Меј постигла је договор са лидерком северноирске Демократске унионистичке странке (ДУП) Арлен Фостер, изјавио је портпарол британске премијерке.

Арлен Фостер је раније данас, када је допутовала у Лондон, изјавила да се нада да ће финализовати договор са британском премијерком око формирања будуће владе, јавио је Скај њуз.

«Поново смо у Лондону и надам се да ћемо моћи да финализујемо договор са Конзервативном партијом», рекла је Фостерова Скај њузу, пренео је Ројтерс.

Како је раније извештавао Би-Би-Си, постизање договора између ДУП и Конзервативне партије прошле недеље је одложено због пожара који је захватио зграду «Гренфел тауер» у Лондону и бројних обавеза обе лидерке.

До долагања није дошло због немогућности постизања споразума, јер је, како навео новинар Би-Би-Сија, позивајући се на изворе упућене у преговоре, 95 одсто ствари договорено.

Након што конзервативци Терезе Меј на превременим изборима 8. јуна нису освојили довољно посланичких места да сами формирају владу, испоставило се да им је Демократска унионистичка странка, која је освојила 10 посланичких места, најизгледнији партнер за формирање коалиционе владе

Очекује се, међутим, да ће Фостерова тражити уступке, као и високе позиције у новој влади, у замену за удруживање с конзервативцима, навео је АП.

У међувремену, лидери Шкотске и Велса оптужили су британску премијерку да слаби везе Уједињеног Краљевства, тиме што «баца новац» на северноирску ДУП, како би обезбедила подршку за своју мањинску владу.

«Данашњи договор представља чеп како би се слаба премијерка и несигурна влада одржали на власти. Невероватно је да премијерка верује да може да обезбеди своју политичку будућност бацајући новац на Северну Ирску и игноришући остатак Уједињеног Краљевства», рекао је премијер Велса Карвин Џонс.

Премијерка Шкотске Никола Старџен такође се успротивила потезу Мејове, рекавши да су конзервативци показали да ће све урадити како би остали на моћи.

«Овим црвљивим, бесрамним договором Торијевци (конзервативци) су показали да ће све урадити да остану на моћи», рекла је Старџенова, преноси Ројтерс.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ;