Председник САД Доналд Трамп је кад је наредио ракетни напад на сиријску ваздухопловну базу Шаират знао да сиријске власти нису користиле хемијско оружје у Хан Шејхуну (провинција Идлиб), саопштио је амерички новинар Симор Херш немачком листу „Велт“.

Према информацијама које је Херш добио од извора у америчкој обавештајној служби и војним круговима, приликом доношења ове одлуке Трамп није узео у обзир мишљења стручњака, иако су га обавештајне агенције упозориле да не постоје докази о примени хемијског оружја. Затим је Бела кућа дала медијима лажну интерпретацију догађаја.

Новинар наводи да је, како би се избегле жртве међу могућим доушницима америчке обавештајне службе, Москва унапред обавестила Вашингтон да ће 4. априла ваздухопловство Сирије извести напад на Хан Шејхун помоћу конвенционалних граната.

Лист истиче да је мета ваздушних напада на Хан Шејхун била једноспратна зграда у којој су се одржавали разговори лидера разних терористичких група. Према проценама америчких обавештајаца, у нападу су убијена четири лидера терориста.

У ноћи 7. априла САД су извеле напад ракетама „томахавк“ на ваздухопловну базу сиријске војске Шаират. Напад је изведен под изговором да се тамо постоји складиште хемијских супстанци.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;