Запад више нема јединствен став када је реч о антируским санкцијама, самим тим се повећава вероватноћа њиховог укидања, тврди представник Украјине у преговорима за Донбас задужен за хуманитарна питања Виктор Медведчук.

Како је рекао, потези „јастребова“ у Сенату САД само потпирују несугласице унутар евроатлантског блока, што је и више него очигледно када је реч о питању финансирања НАТО-а.

„Представницима партије рата у Украјини требало би већ да буде јасно да се Запад више не залаже у потпуности за антируске санкције, што повећава шансу за укидање ограничавајућих мера, поготово када је реч о европским земљама, с обзиром да они трпе далеко веће губитке него саме САД“, закључио је он.

Односи између Русије и ЕУ погоршали су се због ситуације у Донбасу, где је Кијев 2014. године започео војну операцију против самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике.

Истовремено, Запад је увео санкције Русији због наводног мешања у украјински сукоб, а Москва је на те санкције одговорила истом мером и забранила увоз пољопривредних производа из ЕУ.

СПУТНИК

Тагови: ; ;