Данас су се на осмом међународном  сајму наоружања  ПАРТНЕР 2017  могле чути похвале на рачун Србије и саме организације сајма од стране посетилаца и страних делегација.

Међународни сајам наоружања и војне опреме «Партнер 2017» који се одржава сваке друге године у Србији, свечано је у хали 4 Београдског сајма отворио председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије је на самом отварању рекао, да ће стране компаније убудуће, захваљујучи изменама закона моћи да учествују у српској одбрамбеној индустрији до 49 одсто.

«Моћи ћемо да примимо страно знање, памет и новац, јер Србија има традицију у производњи оруђа и оружја», рекао је Вучић

Отварању су присуствовали председник РС Милорад Додик, министар одбране Зоран  Ђорђевић, министарка правосуђа Нела Кубуровић, као и представници бројних амбасада, војне делегације Русије, Индије, Казахстана, Алжира, Египта, Либана, Кипра, Мексика, Тогоа.

Сајам се одржава од 27. до 30. јуна 2017. године, а покровитељ ове манифестације је Министарство одбране у суорганизацији са ЈП «Југоимпорт СДПР» и у организацији Београдског сајма.

Учешће на сајму је узело  128 излагача из 21 земље. Међу  посетиоима  сајма нашле су се многе високе делегације, представници Алијансе, Европске одбрамбене агенције и осталих међународних војно-безбедносних организација.

Данашњи сајам обележило је премијерно показивање  ракетног система «Александар», као и откривање нових  верзија «норе», за коју је Александар Вучић рекао да је «израђена на захтев начелника Генералштаба који је инсистирао да систем буде у стању да испали шест хаубичких граната у минути».

Међу»звездам» сајма нашли су се и модуларна пушка 6,50 мм, самоходни ракетни системи Паксарс, оклопно возило Милош, модуларни вишецевни ракетни лансирни систем Огањ 2, лансери од 107 милиметара, нова минобацачка опрема, затим командно возило за «алас» (ракетни систем), као и лансер за ракету «шумадија» од 300 километара.

О новој верзији «норе», уочи сајма је говорио министар одбране Зоран Ђорђевић

«Нова верзија «норе» од 155 милиметара доста је различита од ове која постоји тренутно, на њој су отклоњене све мањкавости и замерке које је стара имал», изјавио је Ђорђевић.

На овогодишњем сајму учешће је узела и Војномедицинска академија.

News Front/ РТС

Приредила Лола Ђирђевић

Тагови: ; ; ;