Највиши федерални тужилац у Бразилу Родриго Јанот оптужио је председника те државе Мишела Темера за примање мита.

То је прва у низу очекиваних наводних оптужби против овог дубоко непопуларног лидера у наредним недељама, преноси Ројтерс.

Тужилац Жанот доставио је оптужницу врховном суду и сада, на основу бразилског закона, доњи дом Конгреса мора да гласа да ли да одобри суђење актуелном председнику.

За тако нешто неопходна је двотрећинска већина и посланици из редова Темерове коалиције су уверени да имају довољан број гласова да би блокирали такву одлуку.

Како су агенције раније преносиле, на хиљаде демонстраната протестовало је у протеклом периоду у Бразилији тражећи оставку председника који се суочава са оптужбама за корупцију, а неки од најближих саветника су га у међувремену напустили.

Демонстранти су у протеклом периоду покушали и да зауставе предложене реформе пензионог система којима се противе синдикати.

Како је Ројтерс претходно пренео писање бразилског листа «Глобо», врховни федерални суд отворио је истрагу о оптужбама да је Темер одобрио покушај подмићивања једног сведока у великој истрази о корупцији која се води у Бразилу.

Темер је одбацио позиве да поднесе оставку, наводећи да ће се борити против оптужби и истакао да ће наставити да води владу.

«Нећу поднети оставку. Ако хоћете збаците ме са власти, али када бих одступио са дужности, признао бих кривицу», рекао је Темер за лист «Фоља де Сао Паоло».

Он тврди да је снимак на којем се чује како разговара о подмићивању једног политичара — монтиран.

Он је такође изјавио да је «апсолутно» сигуран да је способан да заврши свој мадат до краја 2018, без одустајања од свог законодавног програма, који укључује амбициозан подухват реформе регулативе о раду и социјалној заштити.

НОВОСТИ

Тагови: ; ;