САД имају информације да сиријске власти припремају хемијски напад, изјавио је портпарол Беле куће Шон Спајсер.Према његовим речима, америчка обавештајна служба је утврдила да је режим Башара ал-Асада одржавао припреме сличне онима из априла ове године (подсетимо тада су објављене информације о хемијском нападу у сиријској провинцији Идлиб али сиријске власти негирају своју умешаност). У случају да хемијско оружје буде примењено сиријске власти ће «скупо платити цену»- рекао је Спајсер. Према мишљењу експерта, кога је анкетирао «МК» овакав јавни став Вашингтона може се посматрати као провокација а изјаве представљају претњу не само за Сирију него и за Русију.

Руска страна такође негативно оцењује овакву изјаву Спајсера. Шеф комитета Државне думе за међународне односе Леонид Слуцки назвао је оптужбе за припрему хемијског напада «неоснованим и провокативном».Узгред и америчка штампа пише да Бела кућа још увек није понудила довољно опипљиве доказе да сиријска војска припрема хемијски напад.

«Заиста овакве изјаве Вашингтона могу да се оцењују само као провокативне»- рекао је за «МК» виши сарадник у Центру за арапске и исламске студије на Институту за оријенталне студије Борис Долгов.»Све гласине о наводним доказима да је сиријска војска планирала хемијски напад су апсурд. Подсетимо још 2013. године када су вођени исти пропагандни напади на сиријске власти руски експерти су на основу фрагмената утврдили да су хемијско оружје користили терористи.И тада је у питању била провокација са циљем да се оптужи сиријски режим и да се САД умешају у сиријски конфликт».

Он је додао да је тврдња да сиријска војска користи хемијско оружје против цивилног становништва у контексту преговора у Астани и Женеви апсурд.

«На основу свога искуства са сиријским политичарима могу да тврдим да сиријска војска није могла да користи хемијско оружје. То је могао да уради неко ко је или луд или провокатор. А провокација од стране терориста није немогућа»- рекао је Долгов.

 

Долгов је још додао и да је САД заинтересована за свргавање Асада као руског савезника и самим тим «потискивање Москве са Блиског Истока.

 

Тагови: ;