Америчка администрација саопштила је да «постоје припреме за нови хемијски напад у Сирији» и да ће Асадова администрација «скупо платити за то».

 

Мислим да је у питању припрема правог злочина од стране терориста и америчких служби . Ових терориста тамо има доста али они сада преживљавају веома озбиљну војну катастрофу. Бију их вешто и разноврсно и они су сигурно деморалисани и сад су највероватније питају  у стилу «има ли шта за нас». И за подизање морала неопходан је макар неки успех у њиховим канибалистичким плановима.

Због тога мислим да ће највероватније и бити спроведен масакр или масовна убиства којима ће се они хвалити међусобно а који ће послужити као повод за напад на оне који се усуђују да не слушају Американце.

Такође, мислим да то није ограничено на америчке приче о злом Асаду него да ће неко стварно покушати некога да убије.

Треба напоменути да су преседани већ постојали. Сећам се да је било пуно «хемијских напада» на почетку рата које су извели терористи а који су касније приписивани сиријском режиму. Ови напади су били поводи и за време Обаме на изјаве о «црвеној линији»  коју је починио злочиначки режим крвавог тиранина Асада који би ускоро морао да оде. Након тога некако је спречено   директно мешање Американаца због чињенице да Русија је успела да убеди Сирију да у потпуности одустане од постојећих залиха хемијског оружја и средстава за производњу.

Узгред, шта је смешно: Нобелову награду за мир  у 2013. није добио руски председник Путин и министар иностраних послова Лавров, као и Организација за забрану хемијског оружја, који су наступали за чисто техничку улогу у извозу највише хемијског оружја из Сирије. Међутим, јасно је: у ствари, не дају Нобелову награду за мир људима, који су заиста нешто учинили

Међутим — пошто су и амерички инспектори на неки начин укључени у проверу уклањања сиријског  хемијског оружја,  Обами  је било   непријатно да поново оптужује Сирију за његову примену.

Али као што је познато, једна од основних вредности америчког система власти је да свака нова администрација има право да  сматра да је не обавезује одлука претходне администрације. Сходно томе, председник Трумп може заборавити на чињеницу да је председник Обама  сматрао хемијско разоружање Сирије као своје лично постигнуће, као и да се претвара да акције у Сирији и даље постоје.

 

Јасно је, наравно, да нико разуман  након пријема таквог «упозорења» неће вршити било какав хемијски напад — чак и ако има прилику.

Али када дође до напада, наравно, нико неће говорити о разумности Асада. Јер они   који су укључени у овај злочин, нису довољно разумни да  расправљају о урачунљивости других.

Као што је за сваког модерног либерала, крвави тиранин Стаљин уништио петнаест стотина милиона људи само зато што је крвави тиранин. Као што је за  сваког либерала, кнез  Курбски,  успео да опљачка велики део резерви, припремљен за војне кампање,  само зато што је хитно хтео да убије једног од његових пријатеља младих, како би показао да је крвник.

Слично томе, сваки либерал који себе поштује и сходно томе не поштује друге уверен је  да ће Асад масовно тровати своје грађане асамо зато што је крвави тиранин и бори се против терориста само зато што му отимају потенцијалне жртве.

На тај начин, по нашем мишљењу,  нико разуман неће оправдавати злочине сиријске државе.

Генерални треба подсетити на то  да већина холивудских филмова о борби једног супермена са другим потиче из чињенице  зликовац ради свој посао само зато што је оличење зла. А ако се у детективским филмовима и нађе принцип, познат још из римског доба «коме је нешто корисно тај ће то и учинити» неће се постављати питање мотива.

И ја не видим никакав разлог због кога би  људи доведени да гледају такве филмове почели да размишљају о стварним мотивима стварних злочина.

Они ни не размишљају о томе да сама Америка ствара своје злочине само зато што је корисно за њу.

 

 

 

Анатолиј Васерман/ РИА НОВОСТИ

Тагови: ; ;