Како би Србија могла да се извуче из пат позиције у вези са хуманитарним центром

Излазак из пат позиције у којем се нашла Србија због Српско-руског центра у Нишу могло би да буде истовремено давање дипломатског имунитета руском особљу и граничарима ЕУ који долазе у нашу земљу — сазнају «Новости».

Према нашим информацијама, о оваквој стратегији се већ дуже размишља у српском државном врху и ово питање биће један од првих изазова за нову владу.

Србија је, с једне стране, суочена са очекивањима Москве да се коначно реши статус центра, а с друге, с негодовањем званичника Брисела и Вашингтона који отворено говоре да је реч о шпијунском гнезду.

Европа, такође, већ дуже тражи да припадници њихове Агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс) који долазе у Србију добију дипломатски имунитет, али су наше власти негативно одговориле на овај захтев. Зато би сада Бриселу могао бити понуђен «дил»: да се реши питање њихових граничара, али и доделе бенефиције Русима у Нишу.

Ивица Дачић, в. д. премијера и шеф дипломатије, рекао је да ће питање статуса службеника Центра у Нишу, решити будућа влада:

— Постојао је предлог да добију статус административно техничког особља као у амбасадама, исто као што имају друге земље њили организације, попут НАТО или САД. Пошто име центра садржи реч «хуманитарни» онда су неки амерички политичари замерили зашто хуманитарци траже дипломатски статус.

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин поновио је у понедељак да Центар нема могућности за развој јер нема јасни статус запослених и да нико не разуме због чега се то одлаже.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;