Извор «Новости» из Централне изборне комисије каже нам да се очекује пребројавање више од 30.000 тзв. условних гласова Албанаца у иностранству

Тврдње Рамуша Харадинаја, кандидата за премијера Косова испред «ратне коалиције», односно савеза партија Хашима Тачија, Фатмира Љимаја и његове Алијансе за будућност Косова — да има већину гласова за формирање владе — засад су само «пробни балон» за јавност. На одговор ко ће водити владу још ће се чекати, јер нису познати коначни резултати избора.

Извор «Новости» из Централне изборне комисије каже нам да се очекује пребројавање више од 30.000 тзв. условних гласова Албанаца у иностранству, што може утицати на коначан исход:

— Зато изјава Харадинаја да поседује 61 од укупно 120 посланика, засад није тачна.

Упркос томе што прогнозе указују да ће, највероватније, мандатар за састав нове владе у Приштини бити управо Харадинај, «политичка математика» указује да његову рачуницу може осујетити и незванично другопласирани Покрет «Самоопредељење», у комбинацији са трећепласираном странком бившег косовског премијера Исе Мустафе и мањинама.

Да је постизборна комбинаторика неизвесна указују и недавне изјаве представника «Самоопредељења» Куртија и Мустафе, који су поручили да не желе да формирају власт са коалицијом која је предложила Рамуша Харадинаја.

Већ се зна да ће «Српска листа», са освојених девет мандата, имати значајну улогу при формирању власти. Из ове листе још не откривају која би им опција евентуално била прихватљивија за коалициону сарадњу.

— Нисмо могли да утичемо на избор албанских представника, али имамо захтеве од будућих коалиционих партнера — рекао нам је Славко Симић, председник «Српске листе».

— Не одустајемо од ЗСО, заштите српске имовине, повратка расељених на Космет…

НОВОСТИ

Тагови: ; ;