Мађарски премијер Виктор Орбан осудио је скрнављење српског гробља у Калазу, северно од Будимпеште, изјавио је шеф прес канцеларије мађарског премијера Берталан Хаваши.

«Треба уложити све могуће напоре да овај неприхватљив акт не баци сенку на мађарско-српско пријатељство и историјско побољшање билатералних односа током протеклих пар година», пренео је Хаваши речи мађарског премијера, пренео је МТИ

Орбан је дао инструкцију мађарском министару унутрашњих послова Шандору Пинтеру да се усредсреди на истрагу о инциденту, открије починиоце и изведе их пред лице правде.

Мађарска новинска агенција наводи да је 15 гробова оштећено у раним јутарњим часовима прошлог четвртка — надгробни споменици и камене вазе за цвеће су оборене, а плоче отворене и разбијене.

У Калазу (на мађарском Будакалас) постоји српска мањина. То место, у непосредном суседству Сент Андреје, све до 19. века било је већински српско и једно од локалних знаменитости је православна барокна црква из 1752. године. Ширењем Будимпеште, Калаз је од села прерастао у градско предграђе.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;