Скандал у најстаријој активној европској интеграционој организацији у Стразбуру. Под лупом боравак у Азербејџану 2013.

Скандал с корупцијом потреса Парламентарну скупштину Савета Европе у Стразбуру. Биро ове најстарије активне европске интеграционе институције одлучио је да формира независну трочлану комисију експерата да би истражила ове сумње у вези с доношењем неких одлука и резолуција.

Комисију ће сачињавати бивши председник Европског суда за људска права Британац Николас Браца, француски истражни судија Жан Луј Бригијер и бивши судија Европског суда за људска права Швеђанка Елизабет Фура. Одлуку о формирању комисије за испитивање корупције мора да ратификује Парламентарна скупштина која ће се о томе изјаснити данас.

Независна комисија би требало да истражи све могуће случајеве конфликта интереса и корупције међу неким бившим и садашњим члановима ПССЕ и да провери да ли су постојали поступци противни кодексу и етичким стандардима ПССЕ.

Све је потекло од афере «Кавијаргејт» која је избила поводом извештаја о ситуацији са затвореницима у Азербејџану из 2013. године, уз сумњу да су неки посланици за свој глас у корист властима добијали кавијар из Карипског мора, скупоцене ћилиме, били угошћавани у Бакуу на гала-вечерама у луксузним хотелима и веселом друштву, а треба да се утврди и да ли је било евентуалних новчаних дарова.

Задатак независне комисије је да сазна и да ли је било случајева корупције са извештајима и о другим земљама. Међу осумњиченим посланицима да су се окористили о Азербејџан, који редом одбијају ове оптужбе, налази се и актуелни председник ПССЕ Педро Аграмунт.

Несвакидашња ситуација у Савету Европе у Стразбуру, коју прате сумње у корупцију, али и исказано неповерење у рад председника Педра Аграмунта, због његове посете Сирији, биће предмет данашње расправе и гласања у ПССЕ. Посланици ће се изјаснити о могућности да се изабрани функционери ПССЕ смене пре истека мандата, уколико се утврди да су прекршили правила ове организације, што се тренутно односи на Аграмунта.

СМЕНА ЗБОГ СИРИЈЕ?

Аграмунт је «на леду» јер је у марту, у својству шпанског сенатора, у организацији Москве, био у делегацији која је посетила Сирију и председника ове земље Башара ел Асада. Биро скупштине је због тога на претходном априлском заседању донео одлуку без преседана да више нема поверења у Аграмунтов рад и забранио му да се изјашњава или одлази у посете у име ове организације. Аграмунт, који је у јануару изабран на други једногодишњи мандат председника ПССЕ, није водио седницу на отварању једнонедељног летњег заседања у Стразбуру.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;