Грчко министарство спољних послова oсудило званичну Тирану која је реконструкцију Скендербеговог трга искористила за промоцију «јединства албанских територија» од којих се неке налазе у другим државама. Министарство наводи да је то провокација албанске владе која отворено поткопава добросуседске односе.

На обновљеном Скендербеговом тргу налазе се камене плоче из различитих делова Балкана, укључујући и грчку регију Филијатес.

У саопштењу грчког министарства спољних послова наводи се да су камене плоче, на којима је уписано географско порекло и симболизују «јединство албанских територија», израз јасне намере Тиране да у прикривеној форми промовише иредентизам. (Трг је свечано отворио албански премијер 12. јуна – прим. ред.)

«То је још једна провокација албанске владе, која отворено поткопава добросуседске односе. Ово је опипљив доказ подршке иредентистичким тенденцијама против земаља које се граниче са Албанијом, с обзиром на то да су имена региона различитих балканских држава буквално урезана у камен», наводи се у саопштењу објављеном на сајту грчког министарства спољних послова.

Грчко министарство је обавестило пријатеље, партнере и међународне организације у вези са тим питањем, али до почетка седмице није објавило никакво званично саопштење будући да нису желели да се то погрешно протумачи као мешање у предизборни процес у Албанији.

«То ни на који начин не значи да ћемо толерисати понашање које је у супротности са европским духом мирног суживота и сарадње и који флагрантно крши темељни принцип одржавања добросуседских односа, што је један од кључних предуслова за европски пут у Тирани. Чак и данас, нажалост, опасна и застарела размишљања из претходног века подривају напредак и просперитет региона, стварајући препреку европској будућности Албаније», закључује се у саопштењу грчког министарства.

Тагови: ; ; ;