«Стално сваљивати кривицу на Холанђане је јефтин изговор. Одговорност за Сребреницу сноси цела Европа, па и Немачка, као и немачка Влада», каже за «Дојче веле» бивши посланик немачких демохришћана Штефан Шварц.

«Најкасније након Горажда, које је нападнуто годину дана раније, а већ од Приједора, Вишеграда и многих других места, међународна заједница је морала да зна да може да дође до најгорег масакра», каже Штефан Шварц.

«У Горажду смо видели да масакр може да се спречи нападима из ваздуха. Тако је НАТО у Горажду спасао хиљаде људи. УН су у Сребреници хиљаде људи послале у сигурну смрт. Време је да се жртве више не присиљавају на мучне судске процесе. Европа тек мора да призна своју кривицу и да ту кривицу и носи», каже бивши посланик немачке Хришћанско-демократске уније, додајући да су у немачком буџету, као уосталом и у буџету ЕУ, предвиђена средства за хуманитарну помоћ и помоћ у тешким ситуацијама».

«Време је да се донесе рецимо некакав десетогодишњи програм у којем би са 10 милиона евра годишње за Сребреницу Европа конкретно урадила нешто по питању своје кривице. Новац не може да врати живот људима, али може достојанство жртвама и достојанство Европи од празних говора за 11 јули када након обећања и свих речи не следе дела», истиче Шварц.

«Ако Европа жели да спречи да Балкан падне у руке екстремиста, она мора да делује. Јефтиније је сада инвестирати у Балкан него давати екстремистима могућност да тамо стварају своју базу», закључује он.

Ката

 

 

 

 

 

 

Извор РТС

Тагови: ; ; ;