Одлука да се продуже санкције РФ је донета након што су француски Председник и немачка канцеларка поднели извештај о спровођењу споразума из Минска.

Савет ЕУ је званично продужио антируске економске секторалне санкције за још шест месеци, до 31 јануара 2018, наведено је у саопштењу.

«Формална одлука да се санкције против РФ продуже за шест месеци је прихваћена», пише у документу.

«Ова одлука је уследила након извештаја Председника Макрона и канцеларке Меркел на самиту ЕУ од 22 до 23 јуна о спровођењу споразума из Минска. То је отворило пут за продужење санкција за шест месеци. Савет је данас једногласно усвојио формалну одлуку у писаном облику», наводи се у тексту.

Овај корак је био чисто техничке природе. Политичка одлука да се продуже санкције је усвојене 22 јуна на самиту ЕУ. Пакет антируских економских мера је недавно продужен у јануару до 31 јула.

Санкциона политика ЕУ обухвата три одвојене области: визна ограничења за руске грађане (важи до септембра ове године), економске санкције против низа руских државних нафтних компанија, сектора одбране и финансија (продужене до 31 јануара 2018) и рестриктивних мера у односу на Крим (до 23 јуна 2018 године).

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;