Црној Гори не постоје реални извори за повећање издатака за одбрану и Влада не може другачије испунити НАТО обавезу осим «експлоатацијом сопственог народа», оценио је један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић.

«Задовољство генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга због одлуке Владе да повећа издвајања на одбрану садржано је у најави повећања ПДВ-а на 21 одсто, противуставном укидању такозваног Закона о мајкама и ударом на сиротињу која мора да финансира НАТО експерименте по светским жариштима», навео је Кнежевић.

Он је рекао да цифре потврђују да је био у праву да ће Црна Гора бити у обавези да издваја 70 милиона евра за одбрану без војних мисија.

Кнежевић је прецизирао да ће ефекат повећања ПДВ-а на 21 одсто допринети буџету на годишњем нивоу за 83.592.000 евра, а акцизе ће допринијети повећању од 10.418.000 евра.

Он је рекао да се сабирањем ових цифара долази до износа који у ствари представља обавезујући издатак за одбрану и војне мисије које НАТО тражи од Црне Горе.

«Нажалост, таксе и порези у текућем буџету учествују са 48,65 одсто, а у наредном ће бити више од 50 одсто», навео је Кнежевић.

Тагови: ; ;