Провером снага за интервенцију ка угроженим објектима из дела јединица Команде за обуку и вежбовним активностима на аеродрому «Ковин», данас је завршена тродневна, ванредна и ненајављена провера способности дела стално задејствованих снага и снага за хитно реаговање Војске Србије.

На аеродрому «Ковин» су реализоване вежбовне активности које су обухватале блокаду и уништење терористичке групе и решавање талачке ситуације ангажовањем по два противтерористичка тима из Специјалне бригаде и батаљона Војне полиције специјалне намене «Кобре», 1 извиђачко-диверзантског тима и одељења беспилотних летелица. Увежбавана је и медицинска евакуација ваздушним путем, саопштило је Министаство одбране.

Обраћајући се учесницима вежбе, начелник Генералштаба је рекао да је суштина ове провере способности била да се провере снаге за хитно реаговање које треба да реше почетне задатке и да створе услове да у одређеним дејствима ми имамо иницијативу и да на сваки безбедносни ризик адекватно одговоримо.

„У данашњим условима ко реагује брже и спретније, ко примени изненађење и то исто изненађење спречи, долази у тактичку предност и побеђује. Ви сте те снаге које треба да створе почетну предност, да заштите главне снаге које у коначном решавају безбедносне проблеме“, рекао је генерал Диковић.

Он је изразио задовољство што су вежбовне активности реализоване на врлодобром нивоу и посебно је похвалио ангажовање дела јединица Специјалне бригаде које су се у тренутку узбуњивања налазиле на обуци у летњим условима на Власинском језеру.

Начелник Генералштаба је најавио да ће се овакве вежбе реализовати и у наредном периоду у циљу достизања врхунског нивоа увежбаност снага за хитно реаговање.

По речима начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадног генерала Илије Тодорова, уједно и руководиоца контроле дела стално задејствованих снага и снага за хитно реаговање, ангажоване снаге су реализовале све задатке у складу са наређењима контроле из Генералштаба.

„Циљ провере је у потпуности остварен. Имали смо прилику да се на лицу места уверимо да су састави намењени за извршавање задатака у склопу снага за хитно реаговање припремљени, да је људство оспособљено, и да је старешинским кадар спреман да извршава задатке у складу са наређењима“, рекао је генерал Тодоров.

Поред Диковића и Тодорова, завршној вежби су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић и начелник Кабинета начелника Генераштаба пуковник Стеван Котарлић, наведено је у саопштењу.

Ката

 

 

 

 

 

 

Извор telegraf.rs

Тагови: ; ;