У Косовској Митровици, у подељеном граду на Ибру, у повечерје Видовдана, у славу и част Светом Кнезу Лазару и Косовским јунацима, у саборном храму Светог Веикомученика Димитрија је црквени хор «Нушић», под диригентском палицом Петра Ракића, извео традиционално «Видовданско славопојање — Косово је и твоје име» у част Светом кнезу Лазару и палим косовским јунацима.

Маестрално појање хора «Нушић» уз солистички наступ Данице Мркић и ђакона Милана при храму Светог Димитрија, који је између осталог извео «Светитељ Божији Милутин» владике Николаја Велимировића, за коју је ноте написао Петар Ракић по благослову игумана манастира Бањска оца Данила, и «Ово је Србија» Николе Грбића дирнуло је публику до суза.

Стихове је специјално за ову прилику написао Слободан Миливојевић — Шоле «Косово је и твоје име».

Ученици митровачке Гимназије Михајло Радичевић и Василије Марковић и чланице хора Јелена Маровић и Оливера Шћепановић су рецитовали ове предивне стихпве.

«Видовданско славопојање» је традиција која је започета у храму Светог Саве у јужном делу Косовске Митовице, где је и хор «Нушић» почео са радом пре 25 година. Храм је запаљен 1999 године и поново у мартовском погрому 2004 године.

Ката

 

 

 

 

 

 

Извор telegraf.rs

Тагови: ; ; ;