Криза либерализма је очигледна, на сцену долази Четврта политичка теорија: Алексеј Бељаев Гинтовт

Познати руски сликар Алексеј Бељаев-Гинтовт дао је ексклузивни интервју  агенцији News Front током свог боравка у Београду.

 

 

News Front:Кажите нам који је циљ ваше посете ? Да ли ће бити нека врста рада коју нико до сад није видео или ће бити нешто што је познато руској публици али што до сад није било на Балкану?

Алексеј Бељев-Гинтовт: Ја сам овде други дан и шокиран сам свиме што сам видео. Невероватна реалност. С једне стране може изгледати да Београд у себи има париске фрагменте, дуго сам живео у Паризу, а с друге стране наша реалност може изгледати, под другим углом као стереотипна. Ја сам дошао на конференцију о Евроазијској геополитици, где су скромно приказани неки од мојих радова. Ја ово не бих назвао пуном изложбом али за публику са Балкана, из Србије и Београда ови радови могу представљати новост и чудо.

News Front: Ваши радови везани су за руски патриотизам, и по вашим оценама, на основу искуства ваших колега, како ће они бити прихваћени од стране Срба?

Алексеј Бељев-Гинтовт: Искрено се надам да ће бити прихваћени и схваћени. Заузет сам у потрази за великим евроазијским стилом. Тема је космичка, огромна. Није јасно где почиње и где се завршава. Ипак тврдим да је у питању потрага за великим евроазијским стилом.

News Front:У вашем стилу могу се приметити одјеци совјетске прошлости, овде је другачија историја и Срби је другачије доживљавају. Тај расцеп постоји и данас. Да ли ви имате могућност, и да ли постоје планови да вашим искуством померите те снаге?

Алексеј Бељев-Гинтовт: Било би чудно кад би у својим делима избегавао совјетске цитате и ставове. То је немогуће. Ја свесно рефлектујем и ураљам  у тај совјетски пројекат у оном делу где се суочава традиција и покушавам да одржим оно што има везе са вечношћу, непроменљивог облика, што представља апел историјске традиције. Сада Алексадар Дугин ради на стварању четврте политичке теорије подједнако удаљене од претходне три, и либерализма, и комунизма и нацизма. Сада је од њих остао само либерализам али шта ће га заменити то је добро питање. Одговор на то питање даје Александар Дугин.

News Front:Уметност је сада више аполитична или је склона ка либерализму?

Алексеј Бељев-Гинтовт: То је данас унутар либерализма са малим честицама комунизма и социјализма. А данас либерално-нацистичка уметност нема перспективу.

News Front: Ви видите своје присуство као супротстављање либерално-фашистичкој уметности?

Алексеј Бељев-Гинтовт: Ја боравим у Донбасу и не само да пратим процес него и учествујем у њему. Посматрам који ће елементи четврте теорије бити у будућности и обавештавам о њима у свом пољу пластичних форми.

 

 

Разговор водила уредница српске редакције News Front Оксана Сазонова.

 

Коментари: