Министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил упозорава на ширење утицаја Турске и Саудијске Арабије у државама западног Балкана. Утицај ЕУ у државама Балкана опада, а истовремено Турска и Саудијска Арабија шире своје утицај у Албанији, на «Косову» и у Србији, рекао је он у интервјуу за Велт.

Доскоцил је оценио да се ради о прикривеној исламизацији.

«Због тог развоја, према мом мишљењу, не би било оправдано да Турска у оквиру НАТО мисија повећа број својих трупа на Балкану», каже он.

Аустрија је тренутно у оквиру Програма партнерство за мир заступљена са око 700 војника у мировним мисијама НАТО на Балкану.

Пошто Анкара, због критике из Беча на рачун политике председника Реџепа Тајипа Ердогана, блокира даље учешће Аустрије у активностима Програма партнерство за мир, то би могло водити ка смањењу аустријских војника, а уједно постоје назнаке да ће Турска покушати да те «рупе» попуни, пише Велт.

Доскоцил је апеловао на Немачку и друге државе да повећају своје ангажовање у региону, јер већи утицај Турске није у интересу Европљана.

Турска покушава дарежљивим реновирањем џамија у Бања Луци, Сарајеву, Призрену и Приштини или наступом као велики инвеститор у Босни и на југу Србије да шири свој политички утицај, наводи лист.

Ката

 

 

 

 

 

 

Извор РТС

Тагови: ; ; ;