Министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил упозорава на ширење утицаја Турске и Саудијске Арабије у државама западног Балкана.

Утицај ЕУ у државама Балкана опада, а истовремено Турска и Саудијска Арабија шире своје утицај у Албанији, на Косову и у Србији, рекао је он у интервјуу нечком дневнику Велт.

Доскоцил је оценио да се ради о прикривеној исламизацији.

«Због тог развоја било би, према мом мишљењу, не би било оправдано да Турска, у оквиру НАТО мисија повећа број својих трупа на Балкану», подвукао је он.

Аустрија је тренутно у оквиру Програма партнерство за мир заступљена са око 700 војника у мировним мисијама НАТО на Балкану.

Пошто Анкара, због критике из Беча на рачун политике председника Реџепа Тајипа Ердогана, блокира даље учешће Аустрије у активностима Програма партнерство за мир, то би могло водити ка смањењу аустријских војника, а уједно постоје назнаке да ће Турска покушати да те «рупе» попуни, указује Велт.

Доскоцил је апеловао на Немачку и друге државе да повећају своје ангажовање у региону, јер већи утицај Турске није у интересу Европљана.

Турска покушава дарежљивим реновирањем џамије у Бања Луци, Сарајеву, Призрену и Приштини, или наступом као велики инвеститор у Босни и на југу Србије да шири свој политички утицај, наводи тај лист.

РТС

Тагови: ;