Овогодишњу прославу Видовдана су, на жалост, обележили инциденти у којима је повређено више десетина Срба и неколико «косовских» полицајаца.

Најозбиљнији инцидент се догодио у јутарњим часовима када је «Косовска полиција» онемогућила један аутобус са Србима да уђе на територијутакозваног «Косова» и захтевала од путника да свуку мајице које имају национална обележја. Полицајци су бацали српске заставе поред пута, након што је дошло до сукоба са полицијом на коју су почели да бацају камење. Полиција је, мимо свих правила, употребила ватрено оружје којим је рањено двадесетак људи која су после пребачена у болнице у јужној Србији.

Полиција је и на Газиместану одузимала мајице са националним обележјима али том приликом нису забележени инциденти.

Приликом повратка верника из Грачанице са Газиместана, група млађих Албанаца је напала српске жуте школске аутобусе, који су превозили омладину, камењем и молотовљевим коктелима. У овом инциденту је повређено десетак српских младића и девојака.

Напад на цивиле који су без икакве провокације путовали аутобусима са регистрацијама такозваног Косова» према Грачаници су осудили и представници међународне заједнице. Општи је закључак да је тамошња полиција и овогодишњи Видовдан искористила за демонстрацију силе што још једном показује у како тешким условима Срби живе на овом простору.

Епархија Рашко-призренска је пренела свој став водећим међународним факторима на Косову и Метохији да је понашање полиције било непрофесионално, брутално и да је употребљена непропорционална сила против ненаоружаних српских цивила и деце, преноси in4s.net

Вест није званично потврђена.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;