Унука некадашњег доживотног Председника бивше СФРЈ Јосипа Броза Тита Саша Броз је поручила да би њен деда, да је жив и када би видео све ово што се дешава у вези са преименовањем трга у Загребу који носи његово име, сам уклонио плочу.

Након што је попустио притиску деснице, градоначелник Загреба Милан Бандић је најавио да ће на првој седници Градске скупштине предложити да се Трг маршала Тита преименује у Трг Републике Хрватске. Његова најава узбуркала је хрватску политичку сцену, а на новонасталу ситуацију реаговала је и унука Јосипа Броза Тита Саша Броз. Она је навела да јој је изузетно жао што се хрватска метропола бави таквим стварима, а занемарује квалитет живота својих грађана.

«Као прво, драги пријатељи, желим свима да се извиним јер се они које смо бирали не баве ВАМА/НАМА него човеком који је мртав 37 година. Искрено ми је жао што је очито квалитет живота у метрополи мање битан од имена једног трга. Волела бих вас утешити и рећи ‘ајд, фала Богу, скинули га’ и та ће тема бити стављена ад акта. Извињавам се поново јер знам да неће. На жалост. Лоботомију људима не можеш направити забранама, сељакањем кипића и тргића јер види врага и жутог и црног и црвеног и зеленог», написала је Саша.

Брозова унука каже да људи знају како се тај трг зове и зашто.

«Они носталгични могу пут под ноге па прошетати по неком од братских тргова и улица у суседству или отићи даље до Кипра, још даље до Москве или пуно даље до Индије. Тито је отишао у историју?!? Оу јеах, одавно још дебело за свог живота и тамо ће остати сигуран од кипића и тргића», пише она, додајући да, да је њен деда жив и да види «Рвацку» данас, сам би скинуо плочу са својим именом са трга и то одавно.

«На крају, извињавам се и због невиђеног медијског терора који сви заједно трпимо ради најважније споредне ствари на свету – а није фудбал. А сад… ајмо да радимо!», написала је Саша Броз на свом ФБ профилу.

Ката

 

 

 

 

 

Извор РТС

Тагови: ; ; ;