У Женеви је у организацији Међународног комитета Црвеног крста одржан округли сто како би се дао нови подстицај решавању судбине несталих у сукобима на КиМ 1998. и 1999. године, на коме је оцењено да је у протеклим годинама учињен веома мали напредак и да је процес заправо значајно успорен.

Породице 1.658 особа несталих у вези са оружаним сукобима 1998/1999. године још трагају за својим најближима, саопштио је Међународни комитет Црвеног крста.

«Године пролазе али проток времена ни мало не умањује бол породица. Многи од њих остарили су и крхког су здравља. Они имају право да сазнају шта се са њиховим најближима десило», рекла је потпредседница МКЦК Кристин Берли у обраћању учесницима.

Округлом столу су присуствовали чланови делегација Београда и Приштине у Радној групи за нестала лица и представници удружења породица несталих лица, наводи се у саопштењу.

Радна група је основана 2004. године, и ради под председавањем МКЦК.

Посредством њених напора решено је више од 1.800 случајева несталих лица.

«Власти на обе стране морају да појачају своје напоре, онако како им обавезе и налажу, и ураде све у њиховој моћи како би дошле до свих потребних информација», рекла је Берли и додала да и међународна заједница мора да учини више како би подржала хуманитарне напоре ових власти.

У протеклих осам година информације које је МКЦК прибавио из националних и међународних архива одиграле су кључну улогу у више од 70 одсто случајева који су решени, речено је на округлом столу.

МКЦК се такође обавезао да ће у будућности ангажовати још више ресурса на претраживању архива а да при томе рачуна на сарадњу и подршку свих оних којих се то тиче.

Од власти у Београду и Приштини се тражи да предузму кораке неопходне како би се процес тражења убрзао и да пруже потребну подршку за Радну групу, наводи се у саопштењу.

Тагови: ; ;