Православни верници данас прослављају Видовдан. Истовремено се обележава и 628. годишњица Косовског боја. Широм Србије организује се низ манифестација обележавања ова два, за српску историју, важна датума. Управо се данас у свим српским храмовима служи и парастос свим војницима палим на бојном пољу. Централна манифестација на Косову и Метохији одржава се у Грачаници и на Газиместану, где ће парастос и литургију служити српски патријарх Иринеј. У српској историји 28. јун је и један од најсимболичнијих датума јер обележава више кључних догађаја.

У сусрет Видовдану на КиМ-у организовани су различити догађаји — одбојкашки турнир, ликовна колонија, изложба, награђени су и сликари. Централна свечаност пред сам Видовдан одржана је пре неколико часова у Грачаници.

У порти истоименог манастира организовано је «Видовданско песничко бденије». Наступио је и симфонијски оркестар и хор Радио телевизије Србије.

Данас је Видовдан: Није важно каква сила нас напада, већ колику светињу бранимо

Централну свечаности пратили су српски патријарх Иринеј и директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, који и данас бораве на Косову и Метохији. Свечаност је на свом другом каналу преносила Радио телевизија Србије.

У порти манастира Грачаница данас ће се служити јутарња литургија, а потом следи и додела медаља «Мајка девет Југовића». Затим ће се на Газиместану служити парастос косовским јунацима. Литургију и парастос служиће патријарх, а њима ће присуствовати и Ђурић, потврђено је раније из Канцеларије за КиМ.

Видовдан и годишњица Косовског боја се годинама уназад на Косову обележавају уз присуство високих београдских званичника. Прошле године централна манифестација одржана је у Косовској Митровици, када је и свечано откривен споменик Кнезу Лазару.

КоССев

 

Тагови: ;