Начелник Општине Вишеград Младен Ђуревић и бизнисмен Слободан Павловић свечано су данас у Вишеграду, у оквиру манифестације Видовданске свечаности, открили споменик Мехмед-паши Соколовићу.

 

Споменик је откривен у присуству председника Републике Српске Милорада Додика и идејног творца Андрићграда режисера Емира Кустурице.

Говорећи на свечаности књижевник Матија Бећковић поручио је: «Добро дошао, Бајо, потоњи Мехмед-паша Соколовићу» , и свим присутним пожелео срећан Видовдан.

Бећковић је подсетио да је пет стотина година морало да прође, да Бајо, потоњи Мехмед паша Соколовић дође у свој завичај и да види своју камену задужбину и да за сва времена заустави своје бронзане очи.

«Пет стотина Видовдана је прескочио док се вратио тамо одакле је кренуо да докаже да се од завичаја и од свог народа нико и никад није заувек раздвојио» — истакао је књижевник.

Споменик, подвлачи Бећковић, који је себи и о свом трошку подигао Мехмед- паша није повезао само две обале реке Дрине и два света, него је «прекобачен» и преко свих провалија и предрасуда прошлих и будућих времена.

«И овог Видовдана бронзани везир гледа унапред и не обазире се уназад. И, као да се више нада и снатри оном што ће бити, него о ономе што је било. Стигао је из далеке будућности да се придружи онима чије време тек долази» — каже Бећковић.

Начелник Општине Вишеград Младен Ђуревић захвалио се је Додику, Павловићу, Кустурици и Бећковићу за реализацију овог пројекта, истичући да је ово «наставак културе сећања, чији је зачетник Емир Кустурица».

Слободан Павловић је рекао да је и њему и његовој супрузи Мири велика част и задовољство што су били у прилици да Вишеграду поклоне споменик Мехмед-паши Соколовићу.

Према доступним информацијама, Соколовић је пореклом Србин из Херцеговине. Рођен је као Бајица Ненадић у селу Соколовићи, близу градића Рудо. Отац му се звао Димитрије, док име мајке није познато — помињу се имена Добрина, Анђелија или Марија.

Као дечак школовао се у манастиру Милешева. У «данку у крви» одведен је у јањичаре када му је било око 15 година. Школован је у Једренском сарају где остаје 13 година.

Мехмед-паша Соколовић познат је и као Мехмед Високи.

Он је одведен у раном добу као део османског система сакупљања хришћанских дечака који ће бити одгајани да служе као јањичари.

Ови дечаци су били приморани да пређу у ислам, одгајани су и образовани као војници и верници, али су заузврат добили прилику да се укључе и напредују у османском царском систему.

Мехмед-паша Соколовић био је један од бројних који су направили завидну каријеру и доспели до положаја Великог везира.

Мехмед-паша је подизао бројне задужбине и вакуфе широм Царства. По његовом наређењу, 1571. године изграђен је мост преко Дрине у Вишеграду, описан у делу «На Дрини ћуприја» Иве Андрића, који је за овај роман добио Нобелову награду за књижевност

Он је подигао и три моста на просторима садашње у БиХ и један у Црној Гори — Арсланагића мост у Требињу, мост на ушћу Жепе у Дрину, Козју Ћуприју у Сарајеву и Везиров мост у Подгорици.

У свом родном селу Соколовићима код Рудог изградио је џамију, а у селу Поблаће код Прибоја, према предању, подигао је и цркву која је више пута рушена и обнављана.

Црква је изграђена у сараценском стилу и у овом селу је сачувано предање да је сазидана на гробу његове мајке.

Верује се да је Мехмед-паша Соколовић био ктитор многим саграђеним чесмама, од којих је најпознатија она у Београду, на Калемегдану.

 

 

СРНА

Тагови: ; ;