Насилне албанске криминалне групе имају «значајну контролу» над тржиштем трговине дрогом у Великој Британији, наводи се у посебном извештају о спровођењу закона, преноси «Би-Би-Си».

Национална агенција за криминал је навела да је забринута због «све већег утицаја Албанаца на организовани криминал у Великој Британији».

Агенција годишње објављује извештај о природи и обиму организованог криминала у Великој Британији, а у овогодишњем извештају упозорили су и на опасност од сајбер криминала из земаља руског говорног подручја.

Наглашавају да је профит од трговине дрогом и даље велики, упркос напорима да се то сузбије.

Албанске банде су изузетно значајне на том тржишту, посебно у шверцу кокаина.

Званичници наводе да су те банде спремне да прибегну озбиљном насиљу. Седиште им је у Лондону, али делују широм Велике Британије.

«То су групе које су мале по броју, али веома утицајне», навео је Метју Хорне, заменик генералног директора Националне агенције за криминал.

У извештају се наводе и турске и српске криминалне групе које доминирају поморским путевима продаје кокаина, док су пакистанске и турске групе главне у шверцу хероина.

У извештају се наводи да је кључна рањивост корупција особља у лукама и на аеродромима, као и да је то олакшало бандама шверц дроге и довођење илегалних миграната.

Агенција је упозорила на сајбер криминал, рекавши да је та област била потцењена, као и да многе фирме нису пријављивале сајбер нападе мислећи да ће то оштетити њихову репутацију.

РТС/БИ-БИ-СИ

Тагови: ; ; ;