Пре неколико дана Бела кућа је објавила, да на основу поузданих информација Башар ал Асад припрема нови хемијски напад, и да ће у том случају бити сурово кажњен! Колико су поуздане такве америчке информације, сви добро знамо. И Сирија има свој Рачак, али западни медији никако да до краја заврше његов сцнарио.

Анализу, најновијих претњи Беле куће за News Front, дао је стручњак  за безбедност Илија Животић.

«Упозорење Беле Куће да режим Башара Ал Асада спрема хемијски напад и да ће за то бити сурово кажњен је само припрема Америчке јавности за неки оружани потез САД у Сирији. Ништа више. Јер ситуација на терену је таква, да Американцима треба драстичан потез да би се вратили у игру.

Зашто би Асад користио хемијско оружје када је у предности.Та врста оружја се користи само услед немоћи, тачније као последње средство у одбрани услед надмоћи непријатеља, а Сиријска војска је далеко од тако лоше позиције.

стручњак за безбедност Илија Животић

Разлога за већи напад снага САД на регуларну Сиријску армију је више.

Као прво захваљујући Русима, Асадовци напредују из дана у дан ослобађањем територија.Тиме расте популарност Сиријског председника међу својим народом.

Друго, превише се рат одужио а самим тиме медијска слика на коју су Американци имали монопол, креирајући је према својим прохтевима уз помоћ ЦНН се битно мења. Из класичне дефанзиве захваљујући Руским медијима, све више људи добија праву слику дешавања.

Затим, Иран као савезник Сирије под контролом држи битан део територије,док Курди са којима Американци нису начисто услед своје прагматичности ( у Ираку су им савезници а у Турској их сматрају терористима) такође држе велику територују. Чињенице на терену говоре да ће они ускоро ослободити град Раку. Мале су шансе да га након тога дају Американцима на управљање који из неких разлога Мосул и даље не нападају пуном снагом, као да исламистима дају времена.

Последице Америчког бомбардовања сиријског аеродрома код Хомса

А припадници тзв » умерене опозиције » које обучавају Амерички инструктори никад нису имали никакав успех на терену. Они су сада буквално покриће за присуство САД на територији Сирије. Управо на ту територију Американци су пре неколико недеља распоредили ракете домета 300км. Лично мислим, да су оне ту, не да заштите побуњеничке формације које никако да заврше обуку, већ то парче територије .

Да закључим, без неке огромне војне операције или прецизног атентата Американци Асада не могу скинути са власти. Нити могу вратити ИСИС у игру. Асадове снаге, које подржава Русија се сигурно као и Курди и Иран неће тако лако одрећи заузетих територија.Турска једини прави савезник Америке у Сиријском сукобу, ако не рачунамо Израелске повремене ракетне и авио нападе, тешко да ће кренути да квари једва обновљене везе са Русијом.

Дакле, Американци ће или направити велику војну операцију зашта је ова претња најава, или се задовољити територијом на истоку и чекати да захваљујући њеном поседовању добију што више у договорима и преговорима који ће уследити након престанка рата.

Оно што је «мана» тој територији је несразмерно мали број становника у односу на величину, па то неће битно утицати у неким општим изборима ако до њих дође на целој територији Сирије. Управо сагледавајући ту чињеницу треба предвиђати даљње потезе САД.

А Русима ће бити најважније сачувати Башара Ал Асада живим у наредним недељама

Приредила Лола Ђорђевић

Тагови: ; ; ; ;