Ивица Дачић изјавио, да «све европске земље седе на пет столица» и неће да изгубе «ни једног друга»

Државе запада су саме криве за раст руског утицаја на Балкану. То мишљење је изрекао у в.д. премијера Србије, први вице-премијер и министар Иностраних послова државе Ивица Дачић.

«Све европске земље седе на пет столица одједном, у почетку гледају, шта ће рећи Америка, онда — Кина, Индија, Африка, исламски свет, Латинска Америка. Ми такође не желимо да изгубимо ни једног друга», — изјавио је Дачић, додајући, да не прихвата тврдње појединих земаља о растућем руском утицају на Балкану, «јер сами су криви».

«Питао сам америчку администрацију, памте ли они, ко је био последњи амерички председник, који је посетио Србију, да ли су уопште живи људи који памте то, мени самом је тешко да одговорим на то питање. Последњи од премијера Велике Британије, који је посетио Србију, била је Маргарет Тачер. Зашто ми желимо да имамо «љубав на даљину», то нигде не делује, у овом случају ни у политици», — изјавио је Дачић.

Раније, министар спољних послова је изразио став да ЕУ доживљава кризу идентитета , а цело њено постојање је на провери. Министар иностраних послова такође је изјавио, да због принципа, на којима се заснива ЕУ, «не стоје у сагласности са променама на међународном плану, које је донео са собом XXI век». Истовремено је Дачић потврдио стратешко опредјељење Србије да се придружи Европској унији.

Дана 29. јуна у Народној скупштини Србије траје ванредно заседање, где ће посланици бити дужни да потврде кандидатуру новог прмијера Ане Брнабић и састав њеног кабинета. Министар иностраних послова Дачић, у новој влади, заузимаће место првог вице-премијера и биће задужен за међународне активности.

Тагови: ; ; ;