Министарство одбране САД планира да реконструише и поново изгради велики број објеката на територији Украјине. Конкретно ради се о реконструкцији војне болнице у Кировограду у Кировоградској области и изградњи центра за расељена лица у Хмељницком. Уговори подразумевају и изградњу центара за рехабилитацију, као и поправку и реновирање амбулантних објеката и опреме.

 

На сваки уговор предвиђен је трошак од 100 до 250 хиљада долара. Овде је важно напоменути да обично када САД финансирају неку изградњу или нешто помаже, то иде преко америчке Агенције за међународни развој (УСАИД) или Стејт Департмента. Овог пута клијент је непосредно Министарство одбране.

И не само Министарство одбране него и Инжењерска комора Војно-поморске флоте одговорне за Европу, Африку и југозападну Азију са седиштем у Напуљу у Италији.

Како наводе експерти ангажовање Инжењерске управе Војно-поморске флоте САД на обнови и изградњи болница и избегличких центара у Украјини сведочи о томе да САД и НАТО припремају базу за активније ангажовање у региону, као и да су кијевске власти одлучиле да уз помоћ страних покровитеља обнављају материјално-техничку базу као и логистичку инфраструктуру уочи догађаја који би очигледно могли да доведу до великог броја расељених као и рањених.

Треба напоменути и да део политичког естаблишмента САД, антируски настројен стално поставља питања не само логистичке подршке Украјини попут ремонта болница него и испоруке смртоносног оружја Украјини. Један од последњих покушаја постављања овог питања била је у марту приликом расподеле буџета за одбрану САД.

У документу се наводи да је 150 милиона долара одабрено из буџета и да они морају бити доступни министру одбране и државном секретару САД за пружање помоћи за набавку опреме и оружја. Ово се односи и на обавештајце који могу да помогну украјинској војсци и снагама безбедности. Документ искључује могућност коришћења новца за испоруку ракетних система.

Обука украјинских војних снага, како армије тако и националне гарде у основи се спроводи у западним деловима Украјине, конкретно на Јаворовском полигону у Лавовској области. Тако на пример до априла 2017 године канадски контигент од 200 војника извршио је обуку за 3400 украјинских војника. Министарство одбране Канаде саопштило је да је већина обука од 2015- године до данас одржана на полигонима у Лавовоској области.

Конкретно Канада је требала да пошаље Украјини несмртоносно оружје у вредности од 700 милиона долара Конкретно ради се о комуникационим системима, средствима за уклањање експлозивних направа, медицинске комплете, средства за ноћно осматрање.

Ако говоримо конкретно о Американцима, они осим слања својих трупа на границе Русије у Прибалтику, гомилања контигената у Пољској, спроводе и обуке на украјинским полигонама. У њима учествују копнене снаге у саставу инструктора 45-те пешадијске бригаде борбене групе  «Тандербёрд». Вежбе конкретно организује украјински центар за борбену обуку чији су инструктори чланови «Уједињене мултинационалне групе Украјина» у чији састав улазе војници из Канаде, САД, Литваније, Пољске, Велике Британије и Украјине.

 

 

Иља Ухов

Тагови: ;