Амерички амбасадор Метју Нимиц, специјални представник УН у посредничкој мисији дуготрајног преговарачког процеса између Скопља и Атине за превазилажење спора о службеној употреби имена Македонија, долази на разговоре са македонским државним руководством.

Нимиц ће овог пута посетити само Скопље, не и Атину, предвиђени су сусрети са државним врхом уз став да «питање имена треба да буде високо на програмским приоритетима нове владе».

То се у потпуности поклапа са изнетим ставовима владе премијера Зорана Заева потврђених и за време његове прве званичне посети Бриселу на челу владиног тима, у разговорима са високим званичницима ЕУ и НАТО. Уосталом, и за убрзано чланство у НАТО, али и за улазак у Европску унију, пресудно је отклањање још нерешеног маратонског спора са Атином о имену Македонија.

Дипломатски извори у Скопљу тврде да нова коалициона влада Заева интензивно разматра могућност да се, управо због уласка у НАТО по скраћеном поступку у пролеће 2018. године, омогући продужено коришћење привременог имена «Бивша Југословенска Република Македонија» (БЈРМ), под којима 1992. примљена у УН.

Због нерешенопг спора са Атином о службеној употреби имена Македонија, упркос ревносном задовољењу реформских стандарда у сфери одбране, Скопље чека на пријем у НАТО од 2008. године. Исте сметње су на њеном путу и за приближавање чланству у ЕУ, чекајући из Брисела обећани датум за почетак приступних преговора за чланство, откако је статус земље кандидата стекла још 2005. године.

ЈАЛОВИ ПРЕГОВОРИ

ПОД покровитељством УН, Скопље и Атина воде маратонске преговоре о службеној употреби имена Македонија још од 1992. године. Изасланик светске организације у спору, ветеран америчке дипломатије Метју Нимиц до сада је у одуженим јаловим преговорима делегацијама двају суседа у спору безуспешно «вагао» неколико компромисних решења. Преговарачима су на столу биле солуције са именима — «Северна Македонија», «Република Горња Македонија», «Нова Република Македонија», «Република Македонија Скопље»…

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;