Ноћни вукови чувају сећање на оне који су крвљу исписали странице наше историје. Одавши почаст онима који су своје животе оставили у логору Јиндриховице, показали су да само поштовањем предака и прошлости можемо имати будућност.

У данашњој Чешкој Републици у близини границе са Немачкој у месту Јиндриховице(Соколов), недалеко од Карлових вари, налазио се највећи радни логор у тадашњој Аустроугарској.

У њему се налазило око  40 000 затвореника. Међу логорашима је био велики број Срба, Руса, Италијана, Литванаца, Румуна. Највише је било заробљених Срба, како војника, тако и цивилног народа, који је аустроугарска војска купила у походу по Србији и железницом доводила у логор. Заробљеника је било из свих крајева Србије, а највише из Шумадије и Ваљевског краја.

Логораши су били принуђени да у тешким условима раде, градили су резервоар за воду у логору, радили у каменолому, правили путеве и мостове, градили хемијску фабрику у Соколову, граду удаљеном око 30 км у који су одлазили и враћали се пешице сваког дана.

И ако је логор сматран као радни и у њему није било убијања, ипак је стопа смртности у логору била огромна.

Колико је велико било страдање сведочи податак да се дневно сахрањивало  по 40 жртава. Дешавало да због немогућности производње сандука, жртве буду доношене у сандуцима до гробнице, а потом буду сахрањиване без сандука.

Сандуке са телима жртава су носили сами логораши. Тако да се често дешавало да логораш који би данас носио сандук са телом преминулог сапатника из логора, већ сутра заврши у том истом сандуку.

Најстарија српска жртва је имала 92 године а најмлађа тек 8 година. Судбина је хтела да те две жртве буду прадед и његов праунук.

Сама костурница, маузолеј се налази недалеко од места где је био логор, на територији коју је тадашњи председник Чехословачке, Томаш Масарик поклонио Србији да би се направило српско војничко гробље (спомен костурница) за преко 7.100 настрадалих српских заробљеника и 180 руских војника.

Од 1995 године бригу о Костурници води Дејан Ранђеловић а већ неколико година се на Видовдан врше литургије и парастоси.в Јуче, на Видовдан у Јиндриховицима је литургију држао Отац Срђан Јаблановић и Отац Јан из Чешке православне цркве.

Члан Ноћних вукова из Црне Горе, Роки Рогошић који је присуствовао служењу Литургије, је за News Front изјавио:

«Ја сам у своје лично име и у име Ноћних вукова из црногорског одељења данас присуствовао обреду. Иначе Јиндриховице су удаљене непуних 100 км од мене и ја их посећујем релативно често, положим цвеће  и одам пошту невиним жртвама.

Отац Срђан је страдалиште у Јиндриховицама назвао северним Газиместаном. После литургије смо се спустили у костурницу где је одржан парастос. Сама костурница је на мене оставила неки јако чудан утисак, толико недужних жртава вољом нечије зле жеље за освајањем и поробљавањем нашло је свој вечни починак на туђој земљи, далеко од својих вољених ….»

Поред великог броја Срба из Чешке било је присутно и много гостију из Србије који су специјално за ову прилику организовано дошли из Ниша и Београда. Била је присутна амбасадорка Србије у Чешкој Вера Маврић, руски конзул при Карловарском региону, представник градских власт Карлових вари и многи други.

Приредила Лола Ђорђевић

Извор Википедија/ Фото Р Рогошић

Тагови: ; ; ;