Хрватска поштује међународно право, судове и арбитражу, али не прихвата оне процесе у којима више нема елементарне претпоставке за коректно вођење тог поступка, поручио је хрватски премијер Андреј Пленковић.

На почетку седнице Владе, премијер Андреј Пленковић осврнуо се на данашње објављивање одлуке Арбитражног суда о граничном спору Хрватске и Словеније, јавља ХРТ.

Поновио је да та одлука, каква год била, не обавезује Хрватску, која је изашла из арбитражног процеса.

Пленковић је рекао да Хрватска поштује међународно право, судове и арбитражу, али «не прихвата оне процесе у којима више нема елементарне претпоставке за коректно вођење тог поступка».

«Каква год била пресуда, Хрватска њоме неће бити обавезана ни на који начин. Манипулација је за нас неприхватљива. Донели смо јасну и врло чврсту одлуку да не прихватимо доставу те арбитражне пресуде јер смо изашли из поступка. На том трагу ће бити наше понашање након одлуке и очекујем да сви заједно конзистентно заступамо те ставове», рекао је хрватски премијер.

Навео је да је Словенија савезница и партнер Хрватске у ЕУ и да ће се трудити да кроз дијалог реши то питање.

«Наша позиција је јасна и на црти је одбране државних интереса Републике Хрватске, а територија и гранична питања су пар екселанс питања од националних интереса», закључио је Пленковић.

ХРТ

Тагови: ; ; ;