Прилепин: У Холивуду побеђују роботи и мајмуни, а ми, браћо, никад

Прилепин: У Холивуду побеђују роботи и мајмуни, а ми, браћо, никад

Познати руски књижевник Захар Прилепин гост је Андрићграда и другог Сајма књига.

Прилепин је са гостима Сајма бродом обишао кањон Дрине, видео места страховитих страдања Срба у Другом светском рату, а на свечаности отварања Сајма књига дочекан је са аплаузом и љубављу.

„Данас сам путовао Дрином и иако ја живим у највећој држави на свету, такву лепоту нисам видео и на томе вам завидим. Код нас у Русији много је добрих, много талентованих људи, али таквог брата као што је Кустурица — нема. Ми Руси понекад изгледамо тако мрачно, али ми плешемо изнутра, у својој души и својом душом. Уз музику Кустурице и ’Но смокинг оркестра’, плесали би данас, сигуран сам и Толстој и Достојевски да су живи, чак и Свети Серафим Сарофски и медвед који је дошао код њега да му излечи шапу… И они би сви заједно плесали. Завидим вам што имате оваквог Емира, а ја га сматрам руским. У Русији има много војника, ратника, али ти момци који су дошли из Србије да би ратовали заједно са нама, са Русијом у свим ратовима, без њих би нам било много теже. И ја сам много поносан што имам такву браћу и сестре из Србије. И ако код вас буде проблема, ми ћемо такође да вам притекнемо у помоћ“, рекао је Прилепин поздрављен бурним аплаузом.


„Најважније што ми имамо јесте наша музика и наша литература. Нас могу да преваре, али национални код чува се у нашој речи у нашој музици. Достојевски и Иво Андрић нас никад неће преварити. У Холивуду увек побеђују највећи роботи и највећи мајмуни само никад не побеђује Словен и никад не побеђује Христос. Док су Словени сви заједно нама ништа није страшно. Хвала вам за ову победу“, рекао је Прилепин.

ИСКРА

Коментари: