Очигледно је да је појачана активност страних тајних служби уперена против Русије и наших суседа, рекао је руски председник Владимир Путин у говору пред члановима руске спољне обавештајне службе, саопштио је Кремљ.

Владимир Путин је осудио покушаје да се утиче на политички и друштвени живот Русије, које према његовом мишљењу спроводе стране обавештајне службе.

Путин је 2015. године потписао закон којим се дозвољава да се стране организације активне у Русији обележе као «непожељне» под оптужбом да желе да утичу на руски политички и друштвени живот.

Други закон изгласан 2012. обавезује невладине организације које добијају финансирање из иностранства и имају политичку активност да се региструју као страни агенти.

Средином јуна Путин је оптужио британски Би-Би-Си да врши пропаганду за руског опозиционара Алексеја Наваљног.

Путин такође сматра да је Русија суочена са покушајима да се закочи њен развој, да се наметне конфронтација, дестабилизују региони који се налазе близу руских граница.

Стране тајне службе не оклевају да «охрабрују» и «користе као оружје терористичке и екстремистичке групе» против Русије, рекао је Путин без давања детаља.

РТС

Тагови: ;