На Видовдан, када српски народ обележава национални и верски празник, симбол националног идентитета, у Бангију, у Централноафричкој Републици, у бази српског контингента „МОРАВА“ организована је војна свечаност поводом доделе УН медаља припадницима пете ротације српског контингента ангажованим у мировној операцији Уједињених нација – MINUSCA.

Припадницима српског контингента медаље су уручили начелник штаба мисије госпођа Бари Фримен, директор подршке мисије господин Милан Тројановић и начелник штаба војних снага MINUSCA бригадни генерал Барау Жан Мари Паскал.

Госпођа Фримен се захвалила на изузетним резултатима које су српски контингент и српска војна болница постигли у пружању медицинске подршке војној, полицијској и цивилној компоненти мисије MINUSCA. Истакла је да је српска болница подршка свим припадницима мисије, који помажу народу Централоафричке Републике на путу ка остварењу мира у њиховој држави. Посебно је нагласила значај учешћа Војске Србије мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније, као и дугу традицију учешћа у мировним операцијама, од Синаја до данашњих дана, чиме је Републику Србију окарактерисала као незаобилазан фактор стабилности и мира у свету.

Завршни део свечаности обележио је дефиле контингента Војске Србије. По завршетку дефилеа, српски контигент је посетио Специјални представник генералног секретара УН за Централноафричку Републику Парфе Оњанга Ањанга и одао посебно признање и поштовање српском контингенту и болници.

Додели медаља српском контингенту присуствовали су и командант мисије Европске уније у Централноафричкој Републици генерал Херман Рајс, са сарадницима, заменик команданта УН полиције полицијски комесар Нгаменсоу Сулеманоу, заменик команданта сектора Запад пуковник Миливоје Пајовић, најодговорније старешине војне и полицијске компоненте, те команданти јединица које су распоређене у Бангију, сарадници и пријатељи контингента.

У мисији MINUSCA поред 70 припадника Српске војне болнице, ангажовано је још пет српских официра, од којих су мајори Живан Душанић и Александар Драмићанин данас примили медаље Уједињених нација у бази „Морава“ у Бангију.

МО Србије/ВОЈСКА СРБИЈЕ

Тагови: ; ;