Иако нема прецизних података, претпоставља се да је половина од око 20 милиона предратних становника Сирије интерно расељена или је, бежећи од ратних дејстава, напустила земљу. После неколико година проведених ван Сирије, неки од њих се враћају кућама.

Све више сиријских миграната се враћа из Јордана и Турске у ратом опустошену Сирију. Разлози за повратак су смањена помоћ за сиријске мигранте у камповима, недостатак новца којим би требало да плате одлазак у Европу несигурним и опасним путевима и носталгија.

Након отварања турско-сиријске границе, почетком недеље, прва група од неколико хиљада Сиријаца је кренула ка својим кућама или ка ономе што је од њих остало.

«Овде сам провео ноћ. Људи не праве редове, долазе и одлазе стално, али ми се нисмо селили. Били смо три године на истом месту», каже Хусеин Алман.

Више од четири милиона Сиријаца је напустило земљу због грађанског рата који је почео 2011 године. Већина се населила у Турској, Либану и Јордану, али им је забрањено да раде. Због тога зависе од помоћи, а ње је све мање. Многи који се враћају кућама, суочени су са опасностима, немаштином, рушевинама и ризиком боравка у сопственим кућама.

«Куће неких миграната су у ослобођеним областима и они нису у опасности, могу тамо да бораве. Али, ја сам из Алепа, а тамо је ситуација и даље неизвесна. Имам кућу у граду, али још не могу да одем тамо», објашњава Хаили Салах.

Турска је затворила своју границу са Сиријом пре две године, осим у посебним случајевима. Цариници кажу да је у току ове недеље преко 100 000 Сиријаца прешло границу.

«Ово је први пут да ће моја ћерка отићи у Сирију и моћи да види бабу, деду и родбину», каже Ахад Сулејмани.

Преко 170 000 сиријских беба је рођено у Турској од када бесни рат у Сирији, преноси РТС.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ;