Европска унија ће предузети хитне кораке да помогне Италији да се избори са све већом навалом миграната из Африке преко Средоземног мора, саопштила је Европска комисија. Власти у Риму известиле су Брисел да једноставно више не могу да збрињавају мигранте, којих је од јануара у Италију дошло преко 80.000, и да ће зато зауставити бродове којима их с отвореног мора довозе невладине организације.

Наводи се да је долазак све већег броја миграната изазвало побуну становништва и политичку и друштвену затегнутост у земљи.

Лидери ЕУ су прошлог петка такође оценили да је растућа навала миграната из Африке у Италију «велики изазов», подсетио је један представник ЕК.

Рекао је да ће ЕУ дати додатна финансијска средства Италији и хитно размотрити све додатне мере да се властима у Риму помогне да зауставе нову кризу с мигрантима које највећим делом доводе мреже организованог криминала.

Влада у Риму се већ дуго жали да остали партнери у ЕУ само на речима изражавају солидарност с Италијом која је већ више година на удару навале миграната из Африке преко Либије и Средоземног мора, а сада је дошло до правог «загушења» свих могућности да се на италијанској територији и даље прихватају мигранти.

Италијанска влада је упозорила партнере у ЕУ да је «ситуација крајње озбиљна и Европа не може да окреће леђа и гледа у другу страну», јер ако се криза настави, Италији прети долазак преко 200.000 афричких миграната до краја године.

Градске власти у Риму су саопштиле да више не могу да примају мигранте који спавају по парковима и остацима древног Рима јер за њих једноставно нема више смештаја, а покрајина Калабрија је, поред Сицилије, сад такође преплављена мигрантима.

Фабрис Леђери, директор ЕУ агенције за заштиту граница Фронтекс, је саопштио да је «прилив миграната од почетка ове године достигао досад никад забележе размере у том раздобљу».

Европски комесар за имиграцију Димитрис Аврамопулост је нагласио да је «Италија у праву кад упозорава да је ситуација на средоземној рути неодржива», док је председник Европског парламента Антонио Тајани рекао да је «после балканског пута имиграната, сада несумњиво да треба затворити и средоземну руту».

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је прошле недеље предочио да је ЕУ пред избором да или заустави нови талас афричких миграната које, што је недопустиво за ЕУ, доводе мреже кријумчара, или ће се суочити с кризом која ће погодити и многе друге земље Уније.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон су изјавили да је нажалост истина да је ЕУ мало помогла Италији у последње две-три године да обузда навалу миграната.

Лидери ЕУ су прошлог петка подржале план Европске комисије да се овај проблема решава и дугорочно достављањем помоћи и инвестицијама од педесетак милијарди евра у јачање економије и отварање нових радних места у афричким земљама јужно од Сахаре одакле долази највећи број миграната.

Проблем навале «економских миграната» и избеглица изазвао је велика неслагања и поделе међу чланицама ЕУ, тако да Пољска, Мађарска, Словачка и Чешка одбијају да прихвате јединствен план ЕУ за решавање овог проблема, посебно кад је реч о солидарној расподели између чланица ЕУ око 160.000 избеглица које су у Унију дошле до 2015.

Источне чланице ЕУ су одбиле да прихвате и део од преко милион избеглица које су из Сирије, Ирака и још неких земаља погођених ратовима и сукобима дошле махом 2015. и делом 2016. године.

Образложење источних чланица Уније је било да би те муслиманске избеглице пореметиле њихов културни и друштвени идентитет и унеле опасност исламског тероризма, као што то, према њиховом виђењу, показује ситуација с муслиманским досељеницима и тероризмом у државама на западу ЕУ.

БЕТА

Тагови: ; ; ;